Opas

Kuinka valmistautua asunnon valokuvaukseen

Korkealaatuisten asuntokuvien avulla asunto myydään nopeammin ja parhaaseen mahdolliseen hintaan. Siksi asunnon valokuvaukseen ja esittelyyn kannattaa valmistautua huolella.

Olohuone

Sulje TV ja muut medialaitteet. Piilota kaukosäätimet, ylimääräinen elektroniikka ja muut ylimääräiset tavarat. Piilota johdot.

Mieti näyttääkö olohuone tarpeeksi avaralta vai kannattaisiko vielä siirtää sohvaa tai tuoleja, tai viedä jokin tuoli varastoon.

Asettele sohvatyynyt sekä viltit. Sytytetyt kynttilät tai paperin polttaminen takassa kuvauksen aikana luo tunnelmaa.

Valoisa stailattu olohuone
Moderni olohuone
Siisti olohuone

Keittiö

Tärkeintä on keittiön siisteys. Kaikki pesuvälineet ja -aineet tulisi piilottaa. Muista siistiä myös tasot ja altaat. Muista piilottaa myös ylimääräiset astiat, mukit ja kupit.

Piilota keittiön kodinkoneet (esim. leivänpaahdin, kahvinkeitin) tai asettele ne hyvin ja piilota johdot. Muista piilottaa myös keittiörätit ja kuivauspyyhkeet.

Poista magneetit jääkaapin ovesta. Kaikki ylimääräinen kannattaa ottaa pois näkyvistä. Muista pyyhkiä myös jääkaapin ovet ja kahvat.

Siisti keittiö
Stailattu keittiö

Kylpyhuone ja sauna

Piilota pyyhkeet, saippuapullot ja pesuvälineet. Piilota koneiden johdot, hammastahnat, hammasharjat ja mukit. Siirrä saunasta kaikki ylimääräinen tavara pois.

Piilota WC-paperi ja WC-harja. Sulje WC-istuimen kansi. Piilota pyykkikori. Älä jätä pyykkejä sivusta täytettävään pesukoneeseen, ne näkyvät kuvissa.

Pese hyvin peilit ja saunan ovi (kaikki tahrat näkyvät kuvissa). Mikäli kylpyhuoneessa on paljon kalkki- tai ruostetahroja, harkitse happopesun tilaamista ennen kuvausta.

Iso vaalea kylpyhuone
Siisti WC
Stailattu sauna

Makuuhuoneet

Petaa sängyt ja suorista päiväpeite. Siirrä vaatteet ja kaikki muut ylimääräiset tavarat kaappiin piiloon. Siivoa yöpöydät, älä jätä mitään ylimääräistä tasoille.

Mikäli kohteessa lastenhuoneita, järjestä lelut siten, että laatikot saa kiinni ja kaikki ylimääräinen on piilotettu kaappeihin. Muutaman lelun voi jättää siististi esille.

Tavaroita ei kannata piilottaa sängyn alle, sillä sieltä ne näkyvät helposti kuvissa.

Vaalea makuuhuone

Ulkona

Siirrä talon seinustalta piiloon kaikki tavarat, kuten polkupyörät, ruohonleikkurit ja irtotavarat. Järjestä ulkohuonekalut siististi.

Siirrä autot ja muuta ajoneuvot pois autotallin edestä, niin että ne eivät näy kuvissa. Siirrä ylimääräiset tavarat pois talon ympäriltä.

Leikkaa nurmikko, luo lumet tai lakaise alue. Siirrä lasten ulkolelut pois näkyvistä. Siisti vajan edusta.

Omakotitalon siisti piha
Omakotitalon vihreä piha

Yleisiä neuvoja

 • Piilota ylimääräinen irtotavara tiloihin, joita ei kuvata. Tällaiset tilat ovat esimerkiksi kaapit ja vaatekomerot. Mitä vähemmän ylimääräistä tavaraa kuvissa on, sitä paremmin tila tulee näkyviin.
 • Nosta sälekaihtimet ylös ja suorista verhot. Pyyhi myös kaikki tasot, sekä TV:n ja tietokoneiden näytöt
 • Valaistus on kuvissa tärkeää, huolehdi että tilassa on riittävästi valaisimia ja lamput toimivat.
 • Kaikki potentiaaliset ostajat eivät välitä lemmikeistä ja saattavat karttaa asuntoja joissa on selkeitä viitteitä lemmikeistä. Kerää siis lemmikkien pedit ja kupit piiloon kuvausten ajaksi.
 • Piilota henkilökohtaiset esineet, esim. perhekuvat, joita et halua julkaistaviin valokuviin ja 3D-esittelyyn.
 • Piilota naulakossa roikkuvat vaatteet ja hattuhyllyllä olevat tavarat kaappiin. Myös kengät kannattaa piilottaa kaappiin.
 • Juhlien aikaan (esim. Joulu) piilota koristeet näkyvistä kuvausten ajaksi. Asuntokuvista tulee näin ajattomampia.
 • Pyri kuvauksen aikana pysyttelemään eri huoneessa kuin kuvaaja, jotta et vahingossa näy peilien tai ikkunoiden heijastusten kautta.

Asunnon valmistelu 3D-kuvausta varten

 • Tilan tulee olla täysin valmisteltu joka suuntaan ennen 3D-kuvauksen aloittamista. Kohteessa ei saa olla liikettä kuvauksen aikana ja siksi paikalla tulisi olla mahdollisimman vähän ihmisiä ja eläimiä kuvauksen aikana.
 • 3D-kuvauksesta ei ole mahdollista käsitellä mitään piiloon jälkikäsittelyssä, esim. perhekuvia ei pystytä sumentamaan.
 • Esineiden ja ovien tulee olla täysin samassa asennossa jokaiselta kuvauspisteeltä katsottuna. Ovia ei voi aukaista tai sulkea välissä, vaan ovien tulee olla valmiiksi auki huoneesta toiseen siirtymisiä varten.

Näin 3D-kuvaus toteutetaan

3D-kuvauksessa käytetään erityistä 3D-kameraa, joka ottaa kuvia ja kerää mittausdataa 360-astetta joka suuntaan. 3D-kamera asetetaan tilaan ja kaikki tilassa olevat siirtyvät kameralta piiloon. Kuvaaja käynnistää kameran tabletilla ja kamera kerää mittatietoa ja ottaa kuvia noin 45 sekunnin ajan. Tämän jälkeen kamera siirretään seuraavaan pisteeseen. Pisteitä otetaan noin 2 metrin välein ja pisteiden määrä ja siten kuvauksen kesto riippuu tilan koosta.

Lue myös

Kuinka hyödyntää 3D-esittelyä asunnon myynnissä

Lue lisää
Tutustu palveluun

Tutustu Valokuvaus-palveluumme ja suosittuihin kuvauspaketteihin

Tutustu