4. huhtikuuta 2021

Korona ja sen vaikutus asuntokauppaan

Vuosi 2020 tullaan muistamaan maailmanlaajuisesti koronaepidemiasta. Koronaepidemialla onkin ollut vaikutusta monien työ- ja vapaa-aikaan. Miten tämä poikkeustila on näkynyt Suomen asuntomarkkinoilla?

Keväällä 2020, koronan saavutettua myös Suomen rajat, jäätyi asuntokauppa hetkellisesti. Tähän vaikutti talouden epävarmuus ja turvallisuushuolet, minkä myötä asuntojen ostajat sekä myyjät alkoivat empimään. Syksyn myötä kevään myyntivaje kurottiin kuitenkin umpeen: “Vuosi 2020 jää historiaan siitä, että asuntokauppa kävi historiallisen vilkkaasti huolimatta koronaepidemiasta. Korona enemmänkin vahvisti kauppaa kuin hidasti sitä”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Yksi selitys asuntokaupan vilkkaudelle lienee etätöiden yleistyminen. Ihmisten viettäessä suurimman osan ajastaan kotona, kiinnittyy huomio herkemmin nykyisen asumistilanteen puutteisiin ja samalla tulevaisuuden toiveisiin. “ – Ympäri Suomen olemme saaneet raportteja siitä, että yhä enemmän ollaan kiinnostuneita suuremmista asunnoista, joissa on omaa pihaa ja mahdollisuus etätyöhön. Uskon että etätyö jää useille pysyväksi vaihtoehdoksi koronan jälkeenkin...” Mannerberg jatkaa.

Mahdollisiin turvallisuushuoliin on asuntomarkkinoilla reagoitu nopeasti. Yksityisnäyttöjen ja kasvomaskien lisäksi on asuntomarkkinoinnissa turvauduttu etänäyttöjä mahdollistaviin asuntovideoihin ja 3D-esittelyihin. Tätä väittämää tukee myös firmamme selkeä kysyntä- ja tilauspiikki 3D-esittelyille. 3D-esittelyn mahdollisuuksista pääset lukemaan tästä.

“Tammi-helmikuussa [2021] myytiin yhteensä 10 523 vanhaa asuntoa, mikä on 11 % viime vuoden alkua enemmän. Kasvu on merkittävää, sillä vertailukohtana viime vuoden alku ennen koronarajoitusten alkua oli vilkasta aikaa asuntokaupassa.” kerrotaan Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton nettisivuilla.

Toivoa siis on, myös asuntomarkkinoilla.

Lähteet

Kiinteistövälittäjien asuntomarkkinaennuste alkuvuodelle: lisää kasvua vanhojen asuntojen kauppaan viisasraha.fi

Välittäjäkauppojen määrän kasvu yhä kovassa vauhdissa, tammi-helmikuussa myytiin yli 10 000 kohdetta kvkl.fi

Ajankohtaista

Näytä kaikki